Levendula Hangár


Levendula Hangár Algyő

Közösségi színtér, kiállítás és esküvőhelyszín, családi és céges programok színhelye.


Magyar Fürdőszövetség Tavaszi Közgyűlés – 2016. május 24.


Algyői Hangár története:

Az 1930-as évek elejére a bajai út melletti szegedi repülőtér kinőtte kereteit, s ezen egy algyői területtel segítettek.
Az algyői úgynevezett „iker” vagy máshol „ikrező”-nek mondott tábor sátrait 1931 májusában verte fel a szegedi repülőtér kisegítő állománya. 1932 és 36 között azonban szünet következett az algyői repülésben.
A harmincas évek végére jellemző háborús készülődés végül döntéshez vezetett: a Szegeden összezsúfolódott motoros- és vitorlázórepülők repülőtér keresésére kényszerültek. A korábbi kedvező tapasztalatok a mindenben segíteni kész Algyőt jelölte meg az új repülőtér helyszínéül. A gyors megállapodást követően a korábbi területet, a falu legelőjét kapta meg a sportrepülés.
Az 1938-ban létrejött Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap támogatásával felgyorsultak az események.
Következő évben megkezdődött a terület planírozása, a Temető utca szilárd útburkolatot kapott a repülőtérig, majd az elektromos légvezetékek építése, hogy legyen energia az építkezéshez, kútfúráshoz, és a később a felépülő kiképzőbázishoz. 1939-ben megkezdődött a hangár-, a kiképző bázis, a parancsnoki épület és a gondnoki lakás építésének előkészítése. A hangár 1939 októberére készült el.